Танграм

Танграм
21 септември 2021

Танграм (七巧板; в буквален превод: "седем плочки на умението") е китайски логически пъзел за подреждане. Това е автодидактична игра, т.е. игра, в която постигането на успех изисква от играещите интелектуални усилия. През годините е добила световна популярност поради своя занимателен характер и голям развиващ потенциал по отношение на: геометрични и пространствени представи, конструктивно мислене, комбинаторни способности, възприятие, съобразителност и въображение.

 

Състои се от седем плочки, известни още като "тани" – 5 правоъгълни равнобедрени триъгълника (2 малки, 1 среден и 2 големи), 1 квадрат и 1 успоредник. Целта е да бъдат пресъздадени специфични фигури, зададени само със силуетите си, но при условие, че се използват всички седем части, които не трябва да се застъпват. Танграм позволява създаването на хиляди комбинации от фигури с вариращо ниво на сложност, като това прави играта подходяща както за деца, така и за възрастни.

 

 

Мит и Легенда

 

The Great Dragon

 

Преди хиляди години – Юлонг, Великият Дракон, живял сред хората, които го обичали и почитали заради неговата доброта и помощ. Един ден, Богът на Бурите, завиждайки за даровете, които хората поднасяли на Юлонг и в момент на ярост счупил небето със своята брадва. Небето паднало на Земята на седем парчета, черни като въглен. Светлината изчезнала, а заедно с нея и всички живи същества.

 

Първоначално, Великият Дракон изпитал тъга, а в последствие и носталгия. Затова той решил да събере всички седем парчета и в памет на изгубения свят започнал да ги подрежда във форми, напомнящи му за миналото – хора, животни, растения. Но след всяка завършена форма, нейната сянка я напускала и започвала да блуждае из опустошения свят, плачеща за своето нещастие.

 

Тези викове достигнали до Богът на Бурите, който разчувстван пожелал да поправи всичко сторено до сега. От всяка скитаща се сянка той извадил тялото на живото същество, съхраняващо се в нея, за да засели Земята отново. От този момент нататък, сянката ни вярно следва всяко наше движение, а със седемте небесни парчета всичко на Земята отново може да бъде оформено.

 

 

Произход

 

Ранните опити за датиране на Танграм са били подведени от популярната "Осмата книга на Тан", издадена през 1908 г. от известният създател на пъзели Самуел Лойд. Неговото произведение съдържа доста съмнителни характеристики, събудили интереса у съвременните учени, които се опитали да потвърдят разказите в книгата. До 1910 г. вече е било ясно, че всичко е било измама. В писмо от същата година от редактора на Oxford Dictionary – Сър Джеймс Мъри и от името на няколко китайски академици до изтъкнатия в пъзел средите Хенри Дъдни се гласи: "Нашето проучване, показва че човекът Тан, богът Тан и Книгата на Тан са изцяло непознати за китайската история, литература и традиция.". Заедно с доста други странни твърдения, посоченият период на възникване на Танграм (около 4000 г. пр. Хр.) трябва да се смята за изцяло грешен и небазиран на факти.

 

Много китайски учени, вярват че корените на Танграм водят началото си от Северната Сун династия (960 – 1127 г.), когато Хуанг Боси (1079 – 1118 г.) създал серия от правоъгълни маси и колекция от диаграми, показващи как те могат да бъдат подредени в различни конфигурации, за да задоволят нуждите на различни тържества. В серията имало седем маси, които били изработени с различна дължина. Хуанг Боси ги нарекъл "банкетни маси" и ги описал в книгата си "Диаграми на банкетните маси".

 

Banquet Tables

 

Банкетните маси на Хуанг Боси довели до друга по-гъвкава серия от маси по времето на династия Минг (1368 – 1644 г.). Те били наречени "пеперудени маси" и са описани от Ги Шан през 1617 г. в неговата книга "Диаграми на пеперудените маси". В серията е имало общо 13 маси и били изработени в 6 форми и размери от триъгълници и трапецоиди. Ги Шан ги нарича "пеперудени", тъй като техните форми наподобявали крилата на пеперуда.

 

Banquet Tables     Banquet Tables

 

 

История

 

Опростена версия на "пеперудените маси" се появява в началото на 18-ти век. Това било Танграмът, който познаваме днес. Най-ранните Танграм диаграми са публикувани през 1813 г. от Бай Ву Джуши и Сун Чия Ки.

 

За съжаление създателят на главоблъсканицата остава непознат за историята. Вярва се, че Танграм за първи път е представен в книга озаглавена "Ch'i chi'iao t'u", която още през 1815 г. се води изчезнала според Шан Чиао и неговата книга "Нови Танграм фигури". Въпреки всичко това е общоприето, че пъзелът води началото си около 20 години по-рано.

 

Complete Tangram Diagrams

 

В Китай, популярността на книгите на Бай Ву Джуши и Сун Чия Ки повлияла на много нови Танграм ентусиасти и предприемачи да последват техните стъпки. Били публикувани множество нови книги с колекции от нови фигури. По време на втората половина от династия Цин, Танграм се е наслаждавал на огромна популярност сред обикновенните хора, учени и аристокрация – включително и императорското семейство.

 

Playing Tangram in China

 

Танграм, изработен от слонова кост, за първи път се озовал в САЩ около 1802 г., вероятно закупен в Кантон от служител на Робърт Уолн (1765 – 1836 г.) – търговец и конгресмен от Филаделфия. През 1815 г. американският капитан М. Доналдсън се сдобил с книги от Сун Чия Ки когато неговият кораб "Търговец" акостирал в Кантон. Година по-късно капитанът и неговия кораб се завърнали във Филаделфия, а книгите които донесъл със себе си станали основа за първата книга за Танграм издадена в САЩ.

 

Robert Waln's Tangram

 

В последствие пъзелът достигнал и бреговете на Англия, където станал изключително популярен. Танграм треската бързо обхванала и други европейски държави. Това се дължи предимно на две британски книги – "Модерният китайски пъзел" и придружаващата я книжка с решения "Ключ". Скоро след това, Танграм комплекти започнали да се внасят в огромни количества от Китай, направени от разнообразни материали като дърво, стъкло и дори черупка от костенурка.

 

Интересен аспект, допринесъл за разпространението на Танграм в Европа е, че Католическата църква по това време е забранявала много форми на отдих и забавление в неделния ден, но не се е възпротивила срещу подобен тип игри и пъзели.

 

Между 1891 – 1920 г. втора Танграм "треска" обхванала Германия. За първи път Танграм е представен на германската общественост през 1891 г. от индустриалеца Фридрих Адолф Рихтер. Първата световна война също повишила интереса както на домашната сцена, така и в двете страни на окопите.

 

В днешно време Танграм е един от най-разпознаваемите логически пъзели в световен мащаб и се използва за различни цели като забавление, интелектуално предизвикателство, изкуство и образование.

 

Тук може да се запознаете с нашето Танграм предложение – изработен от дърво и включващ книжка със 73 фигури, както и техните решения.

 

Tangram - Brain Fitness

Виж всички Логически игри .

Модели за сглобяване - ръководство за начинаещи

Ако имате нужда да сътворите нещо с ръцете си и да изпитате удовлетворение от резултата, то моделите за сглобяване са чудесно хоби за вас. В следващите редове ще се опитаме да ви разкажем малко повече за основите на техниката при модели за сглобяване.

прочети още

Пъзели за възрастни – 10 неочаквани ползи, които учените доказаха

Обичате ли да редите пъзели за възрастни? Смятате ли, че разрешаването на пъзели за възрастни е нещо повече от удоволствие? Всички знаем, че този вид игри развиват уменията и мозъка на децата, но психолозите отдавна са изследвали и темата "пъзели за възрастни". Научете колко полезно е да решавате пъзели за възрастни в свободното си време в следващите редове.

прочети още

Търсите оригинални подаръци? Ето ги най-добрите!

Вече се превърна в норма хората да празнуват специални поводи като рождени дни, годишнини, официални празници и всякакви други важни дни. Въпреки това, изборът на оригинални подаръци може да бъде предизвикателство, тъй като ще искате нещо, което да е оценено от получателя и да има специално място в сърцето и паметта му. Разбира се, не искате да поднасяте вещи, които изглеждат добре, но се изхвърлят на следващия ден. А да намерите оригинални подаръци за деца или възрастни в последно време става все по-трудно.

прочети още