Дървени пъзели

Подреди по
Филтри
Производители
Трудност
Възраст
Тип
Материал
Цена
Приложи

Дървени пъзели

В този каталог на brainiac.bg сме събрали за вас специална колекция дървени пъзели от различни видове и с различна сложност. Ще откриете дървени пъзели, подходящи за деца, както и 2D и 3D дървени пъзели за възрастни, които изискват голяма концентрация и умения и ще ви донесат истинско удовлетворение, когато успеете да ги разрешите.

 

Понякога изглежда, че частите на дървените пъзели няма начин да се сглобят заедно, но след известно време мислене и неуспешни опити ще установите, че всъщност разрешаването на пъзела е изненадващо лесно. Понякога ключът към успешното сглобяване на 3D дървени пъзели се крие не само в начина на сглобяването, но и в последователността на добавянето на елементите.

 

Дървени пъзели 1

Класически 3D дървени пъзели

 

Класическите триизмерни дървени пъзели се предлагат в различни форми и варианти, но най-често срещаните конфигурации са кръст, звезда от няколко части и куб-змия. В каталога на brainiac.bg обаче можете да намерите изключително разнообразни видове 3D дървени пъзели с нестандартни форми, които са истинско предизвикателство за логическото ви мислене.

 

Класическите 3D дървени пъзели обикновено са изработени от назъбени дървени части, които трябва да се сглобят в зададената триизмерна фигура. В повечето случаи тя е симетрична. Вероятно най-старият сред тези дървени пъзели е т. нар. "Китайски кръст" или Puzzle Knot, в който от 6 части трябва да изработите фигура, наподобяваща триизмерен кръст. Този пъзел е патентован през 1917 година и всички производители го произвеждат от парчета с една и съща форма.

 

Друг тип дървени пъзели е т. нар. Solid Burr. При тях се получава фигура, в която няма никакви вътрешни кухини. Те могат да се разглобяват с премахването на една част (или две, но с едно движение), която "заключва" цялата фигура. В тези дървени пъзели могат да се използват 119 979 вида части, но обикновено се предлагат 369 от тях. Ако разполагате с комплект от 485 части, ще можете да сглобите всички видове Solid Burr.

 

Един особен вид 3D дървени пъзели са т. нар. Holey Burr. Те имат кухина във вътрешността си и за разглобяването им обикновено е нужно повече от едно движение. Според броя на ходовете, необходими за премахването на първата част, се определя и нивото им на трудност. Колкото по-голямо е числото, толкова по-сложни са съответните дървени пъзели. В края на 20 век специалистите полагат големи усилия да измислят все по-сложни варианти. През 1979 г. американският дизайнер Стюарт Кофин открива пъзел с ниво 3. През 1985 г. се появява ниво 5, разработено от Бил Кътлър, както и ниво 7, дело на Филип Дюбоа от Израел. Днес съществуват 139 вида такива дървени пъзели. Най-сложното ниво за пъзел с повече от едно решение е 12, тоест за да премахнете първото парче от тези дървени пъзели, ще трябва да измислите и направите цели 12 хода.

 

Дървени пъзели 2

Популярни 3D дървени пъзели

 

В света на феновете на дървени пъзели има няколко популярни модела, които са интересни и до днес както за начинаещи, така и за напреднали.

 

Дървени пъзели Алтекрус се състоят от 12 еднакви парчета. За да се разглобят, две половини трябва да се дръпнат в противоположни посоки. Ако добавите още два елемента, можете да ги сглобите по различен начин. Днес се продават дървени пъзели от това семейство с 6, 24, 36 и т.н. части, които дават повече възможности. Тези видове пъзели са по-големи и не се смятат за особено трудни, но все пак ще ви трябват доста сръчност и търпение, за да се справите с тях.

 

Дървени пъзели Чък съдържат предимно U-образни части с различна дължина, като някои от тях имат допълнителен прорез в средата и именно те са ключовите в тези дървени пъзели. Могат да създават както симетрични, така и асиметрични фигури.

 

Дървени пъзели тип пагода са известни и като "Японски кристал". Тук фигурите са симетрични и няма специални прорези за сглобяване и разглобяване. Този тип дървени пъзели се предлагат във варианти от 9, 19, 33, 51 части, с които се подреждат пагоди с различни големини. Разбира се, по-големите са доста по-сложни.

 

Дървени пъзели за разплитане/отваряне/отключване

 

Особен тип дървени пъзели са загадки, в които целта е да разплетете/отворите/отключите пъзела. Те са механични и задачата е обратна: вместо да сглобявате класически дървени пъзели, трябва да разглобите вече готов пъзел. Разбира се, след това можете да ги сглобите отново, но това може да се окаже по-сложно дори от разглобяването.

 

Дървени пъзели 3

Логически дървени пъзели

 

Разбира се, във всички дървени пъзели се налага да мислите логически, да изследвате и предугаждате ходове напред, за да стигнете до крайната си цел. Все пак има особен тип логически дървени пъзели, в задачата на които са добавени допълнителни елементи като числа, букви, символи и др. Тук можете да изпробвате не само уменията си за пространствено ориентиране, но и математическите и комбинаторните си способности.

 

Дървени пъзели за деца

 

В голяма част от детските дървени пъзели, които предлагаме, децата трябва да успеят да подредят множество разнообразни дървени силуети в рамка с нестандартна форма. Този тип дървени пъзели развиват пространственото им мислене, въображението им и способността им да разрешават проблеми по нестандартен начин. Тези дървени пъзели имат повече от едно решение, така че могат да се превърнат в любимо забавление на децата за дълго време. Разбира се, цялото семейство може да участва в подреждането им.

 

Някои от другите ни дървени пъзели също са подходящи за порастващи деца. Освен това, можете да включите детето си да ви помага, докато самите вие решавате загадки с дървени пъзели. Така ще можете да му покажете основите на логическото и пространственото мислене, на изграждането на стратегия и гъвкавостта на ума под формата на любопитна игра.

 

Качествени дървени пъзели - най-добрите, които можете да имате

 

На практика всички изброени пъзели могат да се изработят и от други материали (най-често пластмаса или метал). Но това, което качествените дървени пъзели предлагат, е непостижимо за останалите.

 

Всички дървени пъзели в brainiac.bg са от висококачествено дърво, което е екологично, красиво и приятно на допир. Освен това дървото е изключително дълготраен материал и позволява да се радвате на пъзела поколения наред. Елементите са изработени прецизно, за да позволят по-лесно приплъзване на частите и перфектно напасване. Така премахваме всички препятствия пред вас в разрешаването на дървени пъзели, за да остане само чистата наслада от обмислянето и решаването на загадката.

 

 

А сега е време да се потопите в разнообразието и да изберете своите нови пъзели за свободното си време.

 

 

 

Класически 3D дървени пъзели

Популярни 3D дървени пъзели

Дървени пъзели за разплитане/отваряне/отключване

Логически дървени пъзели

Дървени пъзели за деца

Качествени дървени пъзели – най-добрите, които можете да имате