Често задавани въпроси (FAQ)

Как мога да поръчам?

Поръчка за продукт може да направите като използвате системата на онлайн магазина ни. Чрез нея може да си изберете продукт, който ви харесва, да го добавите в "Количката" и да следвате стъпките по финализирането на поръчката. Поръчка може да направите и на нашия телефон (+359877008378 – в работни дни от 10 до 18 ч.). На ваше разположение сме и в нашите Facebook и Instagram страници.

Как мога да се регистрирам на сайта?

Регистрация на сайта може да направите като последвате бутона "Вход за клиенти", а след това и бутон "Регистрирай се". Регистрираните потребители могат по-бързо да направят поръчка, да запазват адреси за доставка, както и да следят историята на своите поръчки.

Искам да направя поръчка, но не искам да се регистрирам на сайта. Как да го направя?

Във всяка продуктова страница на магазина ни ще откриете секция "Бърза поръчка без формалности". В нея трябва да въведете телефонен номер и да се съгласите с общите условия и политиката за поверителност на сайта. След това ще ви се обадим, за да уточним всички детайли по вашата поръчка.

Какво става след като поръчам?

След като направите поръчка ще получите имейл с информация за нея. Ние ще ви се обадим, за да я потвърдим и за евентуално доуточняване на детайли по нея.

Какви са методите и начините за доставка?

Всички поръчки се извършват с куриерски компании "Спиди" и "Еконт". Поръчки, получени и потвърдени до 15:00 ч., ще бъдат изпратени още в същия работен ден. Всяка доставка отнема най-често от 1 до 2 работни дни. Срокът може да бъде по-дълъг ако населеното място се обслужва по определен график от куриерските компании.

Какво е право на преглед?

Изпращаме всяка поръчка с право на преглед. Когато пратката пристигне при вас имате право да я прегледате, за да сте сигурни, че всичко е наред и няма проблеми. Ако не откриете проблем при взимането на пратката, това ще бъде прието за взимане без възражения. Ако все пак се открие проблем можете да се свържете с нас тук.

Колко струва доставката?

Цените за доставка са както следва:

 

  • Безплатна доставка – поръчка над 69.99 лв. ще бъде доставена безплатно до избран от клиента офис на "Спиди". Поръчка над 69.99 лв. и доставка до адрес, избран от клиента, се начисляват 2.90 лв. към стойността й.
  • Доставка до избран от клиента офис на "Спиди" – поръчка до 69.99 лв. е с фиксирана цена от 4.90 лв.
  • Доставка до избран от клиента офис на "Еконт" – поръчка до 69.99 лв. е с фиксирана цена от 6.90 лв.
  • Доставка до адрес, посочен от клиента – поръчка до 69.99 лв. е с фиксирана цена от 6.90 лв.

 

Пълна информация относно доставките може да откриете тук.

Как мога да платя?

При доставка - чрез наложен платеж тип „пощенски паричен превод“. За направеното плащане куриерската компания ви издава разписка за пощенски паричен превод за стойността на дължимия наложен платеж. Тази разписка е законово признат документ (наредба 18 на НАП), който ни освобождава от задължението да издаваме касова бележка при дистанционна продажба. Пазете разписката, която куриерската компания ви издава.

 

Онлайн плащане с карта - дебитна или кредитна, посредством онлайн терминал на myPOS. При приключване на поръчката сайтът ще ви прехвърли към защитената страница на myPOS, където да оторизирате плащането. Brainiac.bg не съхранява картови данни.

 

Плащане по банков път - чрез банков превод към нашата сметка. След приключване на поръчката сайтът ще ви покаже необходимите банкови детайли към които да изпратите дължимата сума. За "основание за плащане" попълнете номера на поръчката, който може да откриете в имейла си или при завършване на поръчката.

Получих продукта от моята поръчка, но желая да го върна или заменя. Как мога да го направя?

Ние уважаваме мнението и желанието на всеки наш клиент. Ако по някаква причина не сте доволни от закупения продукт, можете да го върнете в рамките на 14 календарни дни от датата на доставката. Пълна информация за процеса на връщане ще откриете тук.

Как да избера пъзел според нивото му на трудност?

Пълна информация за нивата на трудност и към кое да се ориентирате ще откриете във всяка продуктова страница в таб "Нива на трудност", както и в нашата инфографика, която ще намерите тук.

Включвате ли решение на пъзела в пратката?

С цел да не ви лишим от ползите и от приятното чувство на удовлетвореност, което ви обзема, когато се справите благодарение на собствените си усилия, ние не включваме решения в пратките, които изпращаме. Приканваме ви да опитвате отново и отново, да използвате различни подходи, да провокирате своето въображение, креативност и фантазия, да разсъждавате "out of the box" и ви гарантираме, че резултатите ще са налице. Ако все пак изпитвате непреодолими трудности да се справите сами, ние винаги сме насреща. Може да се свържете с нас тук.

Искам да закупя по-голямо количество от предлаган от вас продукт. Мога ли да получа фактура? Мога ли да получа отстъпка?

Стремим се да отговорим на търсенето и желанието на всеки един клиент. На разположение сме да обсъдим конкретно предложение и отстъпка при покупка "на едро". Не се колебайте да поискате нашата оферта за търсен от вас продукт и количество. Цените в магазина ни са с включено ДДС и при желание от страна на клиента може да издадем фактура.

Имате ли физически магазин?

За съжаление в този момент Brainiac.bg съществува само онлайн. Ще се радваме в даден бъдещ момент да създадем физически магазин, но дотогава може да ни откриете тук, в социалните мрежи или на различни панаири и фестивали.

Ако имате проблем или въпрос свързан с предлаганите от нас продукти или услуги и не намирате
неговото решение сред изброените по-горе, ще се радваме да се свържете с нас