Логически игри

Подреди по
Филтри
Производители
Трудност
Възраст
Тип
Материал
Цена
Приложи

Логически игри

В този каталог на brainiac.bg ще откриете подбрани логически игри, които могат да доставят удоволствие и на деца, и на възрастни. Те развиват логическото мислене, подобряват умението за откриване на връзки между предметите, стимулират стратегическото мислене и не на последно място, са изключително забавни. Играйте логически игри у дома, с приятели или колеги, когато имате нужда от забавления и добре прекарано време заедно. Какво представляват логическите игри, какви ползи ще донесат в ежедневието ви и колко приятни могат да бъдат, прочетете в следващите редове.

 

История на логическите игри

 

Началото на този тип игри е поставено от Чарлз Лутуидж Доджсън, по-известен с псевдонима си Луис Карол като автор на книгата "Приключенията на Алиса в страната на чудесата". В друга своя книга, наречена "Логически игри", той въвежда специфични игри с думи за разрешаване на проблеми, в които подава две твърдения, от които трябва да се направи логически извод.

 

Днес обаче можете да намерите множество логически игри, които не са зависими от думи. Най-популярните логически игри в света, играни както от деца, така и от възрастни, са судоку, дженга, танграм, домино. Ето каква е спецификата на най-популярните логически игри, които ще намерите в brainiac.bg.

 

Логически игри 1

Логически игри тип Танграм

 

Танграм е една от най-добре познатите логически игри до днес. Смята се, че е създадена в края на 18 век от китаеца Yang-cho-chu-shih, но достига до Европа в началото на следващия век. Тя съдържа 7 геометрични фигури от различни видове и размери, които могат да изпълнят плътно един квадрат. Задачата на този вид логически игри е парчетата да се подредят така, че да се получи точен модел на зададена фигура, очертана единствено със силуег. Играта танграм развива изключително добре въображението и наблюдателността.

 

Логически игри тип Дженга

 

Дженга е сред сравнително новите логически игри - появява се едва през 1983 година на Лондонския панаир на играчките. Като всички логически игри, и тя е доста елементарна на вид: представлява кула от еднотипни дървени паралелепипеди, които трябва да се отстраняват един по един, без кулата да падне. Както можете да се досетите, това на практика не е особено лесно.

 

Логически игри 2

Логически игри тип Судоку

 

Судоку е от математическите логически игри, които се играят с числа и се базират на комбинаториката. Задачата е да запълните мрежа с цифри, които не се повтарят в ред, колона и подмрежа. Този тип логически игри е измислен през 18 век от Леонард Айлер, математик от Швейцария, но едва в края на 20 век придобива днешния си вид.

 

Защо да играем логически игри

 

  • На първо място, разрешаването на задачите в различните логически игри развива логическото мислене. За да се справите с логически игри, трябва да развиете дедукцията си, тоест способността да разглеждате общото положение и да вадите единични изводи от него, както и да изведете единичен случай от всеобщ закон.

 

  • Играенето на логически игри повишава мозъчната активност, като е своеобразна "гимнастика" за мозъка, която ви позволява да си създадете трайни навици за логическо мислене във всякакви ситуации, дори извън игрите.

 

  • Играенето на логически игри, както при всички игри, намалява и усещането за скука, и нивото на стреса. Докато разсъждавате върху логически игри, които не са реални житейски задачи с важни последствия, мозъкът се упражнява, без да е стресиран от резултата, и това му дава възможност да се отпусне от ежедневното натоварване.

 

  • Играенето на логически игри е също така добро упражнение по концентрация. Докато сте фокусирани върху загадката и изработвате стратегия за действие, водени от желанието да се справите, вие се стремите да не се разсейвате, за да постигнете по-бърз резултат. Така създавате положителни навици на мислене.

 

  • Играенето на логически игри е страхотно упражнение по стратегическо мислене. В повечето логически игри се налага проблемът да бъде разрешаван стъпка по стъпка. За да получите търсеният резултат в тези логически игри, се налага да мислите няколко стъпки напред и да се стремите да ги подредите в правилна последователност.

 

  • Играенето на логически игри подобрява паметта и скоростта на обработка на информацията. За да се справите с предизвикателствата на различните логически игри, се налага да помните ходове назад, стратегия напред, а понякога и някои специфични форми, числа или фигури. В същото време трябва да мислите бързо при всеки ход, за да проверявате отново и отново функционалността на стратегията си. Така упражнявате мозъка си в няколко посоки.

 

  • Играенето на някои логически игри може да развие способността ви да решавате визуални проблеми и да развие пространственото планиране. Това умение е особено важно за децата и е полезно за ежедневието на всекиго.

 

  • Играенето на логически игри стимулира увереността. Удовлетворението от решаването на сложните задачи гради увереността, че сте достатъчно интелигентни, за да се справите и с други задачи.

 

  • Играенето на логически игри е страхотен начин за почивка чрез малко бягство от реалността. Можете да превключите мозъка си от ежедневните грижи към свободното поле на игрите, като в същото време променяте дейността на мозъка си. Така игрите се оказват активна почивка, която ви презарежда със сили и рестартира креативността.

 

Логически игри 3

Защо да играем логически игри заедно

 

Да играете логически игри заедно със семейството, приятелите или колегите си може да се окаже страхотно упражнение по сплотяване.

Ако гоните една и съща цел (например в логически игри тип Танграм или Судоку), можете да се научите да допълвате идеите си, да използвате различните си качества, за да се справите заедно с общата задача.

 

Ако играете един срещу друг (например в логически игри тип Дженга или Домино), по-добрите предизвикват по-слабите, като едновременно ги мотивират и ги учат несъзнателно да развият качествата и мисленето си.

 

В крайна сметка общите логически игри се оказват перфектно упражнение по тийм билдинг, като позволяват на играещите да се опознаят по-добре и да се научат да работят заедно в името на обща цел.

 

Споделянето на хубавите преживявания по време на играенето на логически игри могат лесно да ви сплотят със семейството, с приятелите или с колегите ви. След като сте играли заедно, ще имате и хубави общи спомени, но и общи теми за разговор, които са ключов фактор в сближаването. Така децата ви ще ви станат по-близки и ще говорят цял живот за онези игри, които сте играли заедно. Вечерите в игри с приятели ще бъдат много повече от разговори и трапези, а играта с колегите ще ви позволи да станете истински приятели и да се чувствате много по-добре заедно на работното си място.

 

 

И ако вече сте готови да се впуснете в това приключение, изберете от качествените логически игри в каталога на brainiac.bg.

 

 

 

История на логическите игри

Логически игри тип танграм

Логически игри тип дженга

Логически игри тип судоку

Защо да играем логически игри

Защо да играем логически игри заедно