Модели за сглобяване - ръководство за начинаещи

Модели за сглобяване - ръководство за начинаещи
20 юни 2022

Ако имате нужда да сътворите нещо с ръцете си и да изпитате удовлетворение от резултата, то моделите за сглобяване са чудесно хоби за вас. В следващите редове ще се опитаме да ви разкажем малко повече за основите на техниката при модели за сглобяване.

 

Какво представляват комплектите модели за сглобяване

 

В комплектите модели за сглобяване ще откриете множество части, които трябва да съберете, за да получите крайната фигура, изобразена на кутията.

 

Моделите за сглобяване обикновено са дървени, пластмасови или метални. В зависимост от материала, частите в различните модели за сглобяване могат да се прикрепват една към друга с лепило, винтове, пирончета или комбинация от трите. Някои модели за сглобяване ще изискват от вас и да ги боядисате, след като ги сглобите, за да изглеждат така, както на илюстрацията на кутията.

 

Крайната фигура може да е макет на автомобил, камион, кораб, лодка, самолет, сграда и др. За по-голяма реалистичност, моделите за сглобяване се изработват в мащаб.

 

Какво представлява мащабът

 

Различните модели са приготвени в различни мащаби - тоест са намалени пропорционално спрямо оригиналите, които възпроизвеждат. Най-често ще срещнете модели за сглобяване в мащаб от 1:10 до 1:2500, тоест сглобената от вас фигура ще бъде между 10 и 2500 пъти по-малка от оригинала. Мащабът се спазва във всички части в комплектите модели за сглобяване, за да получите максимално реалистичен макет.

 

Повечето категории модели за сглобяване имат набор от стандартни мащаби, които правят типа модел лесен за сглобяване и за показване. За автомобилните модели за сглобяване най-често срещаният мащаб е 1:24; за военни е 1:35 или 1:48; за самолети е 1:32, 1:48 или 1:72. Понякога може да срещнете модели за сглобяване на много големи търговски самолети в 1:144, но това е необичайно за по-малките самолети. Корабните модели за сглобяване са уникални, защото оригиналите са наистина доста големи. Често срещаните мащаби включват 1:72, 1:350 и 1:720, но често ще намерите много междинни мащаби.

 

Модели за сглобяване 1

Нива на сложност при модели за сглобяване

 

Комплектите модели за сглобяване обикновено се предлагат в пет нива на сложност, които могат да ви дадат предварителна представа колко трудно ще бъде сглобяването им.

 

Ниво на сложност 1: Елементите в тези модели за сглобяване не изискват лепило или боя.

 

Ниво на сложност 2: Това отново са лесни модели за сглобяване, които имат по-малко от 100 части, но вече изискват лепило и боя за завършване.

 

Ниво на сложност 3: В тези модели за сглобяване очаквайте по-малки, по-подробни елементи, които обикновено са над 100 броя.

 

Ниво на сложност 4: Тези модели за сглобяване имат изключително фини детайли, които изискват много повече концентрация и внимателна работа.

 

Ниво на сложност 5: Това са модели за сглобяване за опитни моделисти. В тях има стотици супер детайлни части. Често някои от тях са движещи се, като например окачване на автомобили и мотоциклети, въртящи се витла на самолети и подвижни кули на танкове.

 

Модели за сглобяване 2

Как да изберете ниво на сложност на модели за сглобяване

 

Ако избирате модели за сглобяване за дете под 10 години или това ще бъде вашият пръв модел, вземете ниво на сложност 1. За по-големите деца или ако самите вие се считате за достатъчно сръчни, може да започнете от модели за сглобяване с ниво на сложност 2 - с тях ще постигнете макет, който все пак ще можете да показвате с гордост.

 

Задължителни инструменти за изработване на модели за сглобяване

 

Независимо какъв е опитът ви с модели за сглобяване и какво е нивото им на сложност, ще имате нужда от два инструмента за работа: добър, остър хоби нож за премахване на остатъците от рамките и малка пила, с която да доизглаждате евентуалните несъвършенства и изпъкналости по частите. Разбира се, за по-високите нива ще ви трябват и лепило и боя.

 

Лепило и боя за модели за сглобяване

 

Частите на пластмасовите модели за сглобяване е задължително да бъдат слепени. Те са изработени от мека пластмаса, която лесно се залепва с химически лепила. На практика те стопяват пластмасовите ръбчета на детайлите и ги спояват заедно при притискане. Понякога шевовете на детайлите на моделите за сглобяване не се получават перфектни и изискват малко замазване, за да запълните празнините, но това не се случва често. За тази цел можете заедно с комплекта модели за сглобяване и лепилото да закупите и моделиращ цимент под формата на паста или течност. Пастата е по-подходяща за начинаещи.

 

Модели за сглобяване 3

Що се отнася до боядисването, пластмасовите елементи обикновено са в бяло или сиво, което е добра основа за полагане на всякакви цветове. Изберете специални хоби бои и фини четки за модели за сглобяване. Списък с нужните цветове в повечето случаи ще откриете в самите кутии с модели за сглобяване.

 

Дървените модели за сглобяване обикновено са от най-простите и частите се прикрепват една към друга чрез сглобки в самите елементи. Тук можете да използвате лепило, само ако имате желание да фиксирате сглобките завинаги, и да боядисате също по ваше желание. Но в комплектите модели за сглобяване няма да намерите указания за боядисване, тези макети разчитат на естествения вид на дървото, а понякога частите са предварително боядисани за удобство.

 

По-сложните дървени модели за сглобяване обикновено са макети на кораби. Те приличат на пластмасовите и имат нужда от прецизно залепване с подходящо лепило за дърво, както и от боядисване с подходящи бои.

 

Кое е първо: залепването или боядисването

 

Това е често задаван въпрос, на който е трудно да се даде еднозначен отговор. Понякога е по-удобно първо да залепите, после да боядисате, а понякога - обратно. За да направите всичко правилно и да получите перфектно изработени модели за сглобяване, се налага винаги да мислите няколко хода напред. Ако например сглобявате модел на автомобил, можете да залепите частите в купето небоядисани, но със сигурност ще искате да оцветите седалките и арматурното табло, преди да залепите покрива. Ако не сте убедени кое кога да направите, погледнете инструкциите, които всеки производител на модели за сглобяване предлага в кутията - там може да намерите подробни указания за най-добрия ред на дейностите при сглобяване на съответните модели за сглобяване.

 

 

Ако вече сте готови да опитате това ново предизвикателство и евентуално да го превърнете в свое хоби, разгледайте каталога на онлайн магазин brainiac.bg и изберете първите си красиви комплекти модели за сглобяване.

 

 

 

Какво представляват комплектите модели за сглобяване

 

Какво представлява мащабът

 

Нива на сложност при модели за сглобяване

 

Как да изберете ниво на сложност на модели за сглобяване

 

Задължителни инструменти за изработване на модели за сглобяване

 

Лепило и боя за модели за сглобяване

 

Кое е първо: залепването или боядисването

Пъзели за възрастни – 10 неочаквани ползи, които учените доказаха

Обичате ли да редите пъзели за възрастни? Смятате ли, че разрешаването на пъзели за възрастни е нещо повече от удоволствие? Всички знаем, че този вид игри развиват уменията и мозъка на децата, но психолозите отдавна са изследвали и темата "пъзели за възрастни". Научете колко полезно е да решавате пъзели за възрастни в свободното си време в следващите редове.

прочети още

Търсите оригинални подаръци? Ето ги най-добрите!

Вече се превърна в норма хората да празнуват специални поводи като рождени дни, годишнини, официални празници и всякакви други важни дни. Въпреки това, изборът на оригинални подаръци може да бъде предизвикателство, тъй като ще искате нещо, което да е оценено от получателя и да има специално място в сърцето и паметта му. Разбира се, не искате да поднасяте вещи, които изглеждат добре, но се изхвърлят на следващия ден. А да намерите оригинални подаръци за деца или възрастни в последно време става все по-трудно.

прочети още

Танграм

Седемте плочки на умението

прочети още