Пъзели за възрастни – 10 неочаквани ползи, които учените доказаха

Пъзели за възрастни – 10 неочаквани ползи, които учените доказаха
20 юни 2022

Обичате ли да редите пъзели за възрастни? Смятате ли, че разрешаването на пъзели за възрастни е нещо повече от удоволствие? Всички знаем, че този вид игри развиват уменията и мозъка на децата, но психолозите отдавна са изследвали и темата "пъзели за възрастни". Науката вече има конкретни наблюдения дали те влияят добре и в какво точно се изразяват ползите от разрешаването им.

 

Научете колко полезно е да решавате пъзели за възрастни в свободното си време в следващите редове.

 

Пъзели за възрастни – упражнения за мозъка

 

Да, мозъкът не е мускул, но също има нужда от упражнения. И макар че резултатите няма да се виждат с просто око, те са наистина важни.

 

Учените твърдят, че решаването на пъзели за възрастни е цялостно упражнение за мозъка, тъй като в дейността се включват както лявото, така и дясното полукълбо. Лявото полукълбо търси логиката, обективността и методиката на действие. Дясното пък отговаря за интуитивното мислене, емоциите и творчеството. Тилният лоб на мозъка, който отговаря за асоциирането на цветове и форми, също се активира.

 

И сами се досещате, че за решаването на пъзели за възрастни са необходими всички тези умения. Когато ги упражнявате заедно при разучаване на пъзели за възрастни, вие създавате нови и нови връзки в мозъка и повишавате значително когнитивната му способност, свързана с опознаването и боравенето със света. Ако не тренирате тези свои умения, с времето те закърняват, но решаването на пъзели за възрастни поне от време на време ще ви помогне да поддържате форма.

 

Пъзели за възрастни 1

Пъзели за възрастни – за внимание към детайла

 

Решаването на пъзели за възрастни винаги е свързано с изключително внимание към детайла. При пъзелите за възрастни трябва да тренирате очите си, за да успявате да откривате и най-малките нюанси в цветовете и разликите във формите на парчетата. Тази способност е изключително важна във всеки аспект в живота, особено в работата – тя ще ви направи по-прецизни и по-бързи във всяка дейност. И никой няма да се досети, че сте толкова добри, просто защото обичате да решавате пъзели за възрастни.

 

Пъзели за възрастни – за по-добра памет

 

За да разгледате всички парченца от вашите пъзели за възрастни и да измислите как да ги наредите, се налага не само да забелязвате, но и да помните. Така решаването на пъзели за възрастни се превръща в добро упражнение за подобряване на краткосрочната памет.

 

Докато разсъждавате и оглеждате вашите пъзели за възрастни, укрепвате съществуващите връзки между невроните и създавате нови и нови връзки в мозъка си. Така той започва да работи все по-бързо и качествено и ви помага да разрешавате ежедневните си проблеми за много по-кратко време.

 

Пъзели за възрастни – за по-високо IQ

 

И още един факт, доказан от учените: изследователи от университета в Мичиган , водени от д-р Сузане Яги, откриват, че ако решавате пъзели за възрастни само по 25 минути на ден, можете да повишите своя коефициент на интелигентност IQ с цели 4 точки.

 

Пъзели за възрастни 2

Пъзели за възрастни – за по-лесно разрешаване на проблеми

 

Всички пъзели за възрастни сами по себе си представляват доста сложни задачи. Без значение дали нареждате картинни пъзели за възрастни или триизмерни пъзели за възрастни, постоянно се налага да правите проби и грешки. Това упражнение помага да развиете множество полезни умения като формулиране на теория, тестване на хипотеза и промяна на стратегия, когато се окаже нефункционираща. Всички те са изключително важни, когато имате да разрешавате каквито и да са проблеми в ежедневието си – както вкъщи, така и на работното място.

 

Така благодарение на решаването на пъзели за възрастни ще станете по-креативни, ще имате по-иновативно и критично мислене, ще се научите да се адаптирате по-добре към ситуацията, докато станете напълно адекватни и успеете да се справите с нея.

 

Пъзели за възрастни – за повишена производителност

 

Решаването на пъзели за възрастни изисква висока степен на концентрация и продължително задържане на вниманието. Както всички останали умения, тези също могат да се развиват и работата с пъзели за възрастни е добро упражнение. Ще усетите, че ставате значително по-продуктивни във всяка една дейност и се справяте осезаемо по-бързо с всичко.

 

Психолозите предлагат и малък трик, който можете да използвате по време на работа. Когато имате проблеми с фокусирането, вземете си малка почивка и решавайте пъзели за възрастни, за да отпуснете и пренастроите мозъка си. Неслучайно все повече и повече ръководители слагат пъзели за възрастни в кътовете за почивка и позволяват на служителите си да се отбият там за кратко време, когато имат нужда. След няколко минути те се връщат на работното си място освежени и готови да продължат ефективно работата си.

 

Пъзели за възрастни 3

Пъзели за възрастни – за по-добра работа в екип

 

Няма спор: много по-забавно е да решавате пъзели за възрастни с някого. Изследователите от университета в Йейл твърдят, че когато служителите решават пъзели за възрастни заедно, те подобряват взаимоотношенията си и уменията си за сътрудничество. На практика това е прекрасно упражнение за сплотяване както на работното място, така и у дома.

 

Пъзели за възрастни – за по-добро настроение

 

Въпреки всички тези сериозни ползи, всъщност разрешаването на пъзели за възрастни е една забавна игра. Вашите мозъци осъзнават това и успяват да се наслаждават на всеки малък напредък, който постигате в разрешаването на пъзели за възрастни. В резултат те произвеждат повече и повече допамин – невротрансмитерът, който води до подобряване на настроението и повишаване на оптимизма и мотивацията, подобрява способностите за учене, концентрация, помнене. И това се случва всеки път, без значение колко дълго решавате пъзели за възрастни. Именно допаминът ви кара да опитвате отново и отново, да предизвиквате себе си, да изпитвате наслада от целия процес и от всяка своя малка победа.

 

Пъзели за възрастни – за по-малко стрес

 

След всичко дотук някак логично звучи, че решаването на пъзели за възрастни е в състояние да понижи значително нивото на стреса, който изпитвате. Насладата от чистата игра, от която не зависи нищо важно, съчетана с удоволствието от видимото разрешаване на проблема, ще ви накарат да се отпуснете. Мозъците преминават от състояние бета, което е по-напрегнато и ежедневно, към състояние алфа, което е по-отпуснато и е подобно на онова, в което се намирате, когато сънувате нощем. Така резултатът от решаването на пъзели за възрастни е не само облекчаване на стреса, но и намаляване на сърдечната честота и кръвното налягане.

 

 

За да получите всички тези ползи, просто потърсете интересен за вас пъзел в магазин brainiac.bg и отделяйте по малко време за игра и удоволствие винаги, когато можете.

 

 

 

Пъзели за възрастни – упражнения за мозъка

 

Пъзели за възрастни – за внимание към детайла

 

Пъзели за възрастни – за по-добра памет

 

Пъзели за възрастни – за по-високо IQ

 

Пъзели за възрастни – за по-лесно разрешаване на проблеми

 

Пъзели за възрастни – за повишена производителност

 

Пъзели за възрастни – за по-добра работа в екип

 

Пъзели за възрастни – за по-добро настроение

 

Пъзели за възрастни – за по-малко стрес

Модели за сглобяване - ръководство за начинаещи

Ако имате нужда да сътворите нещо с ръцете си и да изпитате удовлетворение от резултата, то моделите за сглобяване са чудесно хоби за вас. В следващите редове ще се опитаме да ви разкажем малко повече за основите на техниката при модели за сглобяване.

прочети още

Търсите оригинални подаръци? Ето ги най-добрите!

Вече се превърна в норма хората да празнуват специални поводи като рождени дни, годишнини, официални празници и всякакви други важни дни. Въпреки това, изборът на оригинални подаръци може да бъде предизвикателство, тъй като ще искате нещо, което да е оценено от получателя и да има специално място в сърцето и паметта му. Разбира се, не искате да поднасяте вещи, които изглеждат добре, но се изхвърлят на следващия ден. А да намерите оригинални подаръци за деца или възрастни в последно време става все по-трудно.

прочети още

Танграм

Седемте плочки на умението

прочети още